Proběhla dopravní vycházka k elektrifikaci linky 131

V pondělí 29. května 2023 se v pozdním odpoledni uskutečnila první z plánovaných dopravních vycházek, která se nesla v duchu obnovení trolejbusové dopravy na Praze 6.

Trasa vycházky byla zvolena v souvislosti s připravovanou elektrifikací linky 131 a současně s ohledem na historii trolejbusové dopravy v Praze, kdy v srpnu 1936 vyjela první trolejbusová linka právě v této oblasti. Tehdejší trasa vedla od vozovny Střešovice přes Ořechovku, Hanspaulku až ke kostelu svatého Matěje. Vycházka začínala v zastávce Špitálka, kde se sešly dvě desítky obyvatel Prahy 6, kteří přišli řešit otázky související s obnovou trolejbusové dopravy na Hanspaulce. Následně vycházka pokračovala kolem památníku trolejbusové dopravy v ulici Šárecká a poblíž zastávky U Matěje probíhala diskuze s obyvateli. Druhá část vycházky se odehrála v blízkosti autobusové zastávky Hradčanská v Bubenči.

Celou procházkou provázel radní pro dopravu MČ Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS) a projektový manažer Dopravního podniku hl. m. Prahy Michal Andelek. Přítomným občanům vysvětlovali důvody navrácení trolejbusové dopravy na Prahu 6 a představili technologii dynamického nabíjení (trolejbus část trasy jede pod trolejemi a část trasy na baterie).

Trolejbusová doprava je v mnoha ohledech lepší volbou než doprava autobusová. Provoz trolejbusů je tišší a ekologičtější. Ačkoli s sebou obnova trolejbusové dopravy přináší určité náklady, které však budou částečně financovány z projektu Evropské unie, z dlouhodobého hlediska je to výhodný krok k zlepšení kvality života pro obyvatele této části města.

Dopravní podnik hl. m. Prahy a ROPID vydaly v roce 2022 informační brožuru k návratu trolejbusů do Prahy.