Zápis z jednání pracovní skupiny BESIP (únor 2024)

Ve čtvrtek 1. února 2024 se konalo třetí jednání Komise-pracovní skupiny BESIP. Zájemci si mohou přečíst ověřený zápis z jednání.

PROGRAM:

  1. Zahájení setkání
  2. Parkovací místa pro jednostopá vozidla
  3. Podněty k řešení ze strany členů komise
  4. Různé

  1. Zahájení
    Předseda komise Ing. Jaromír Prouza přivítal přítomné členy a hosty
  2. Parkovací místa pro jednostopá vozidla
    S odkazem na zadání z prvního jednání komise byla představena mapa se zakresleným návrhem na síť parkovacích míst pro jednostopá vozidla. Parkovací místa budou sloužit současně občanům i provozovatelům sdílených jednostopých vozidel. Tato síť bude postupně doplňována a aktualizována dle měnící se využitelnosti v průběhu ročního období. M. Sachl (MČ ODŽP) požádal komisi o nutný čas pro zpracování těchto návrhů projektantem. OOP bude schvalováno na etapy a před každým zahájením řízení postoupeno členům komise k náhledu.
    Byl vznesen dotaz na stojany v okolí tramvajové smyčky na Dědině. Podrobnosti k možnému umístění a případné informace o zanesení v projektové dokumentaci v rámci stavby TT Dědina prověří M. Sachl (MČ ODŽP). Dále bylo diskutováno umístění prvků pro cyklisty v okolí Stromovky, MČ aktuálně zadává studii na prověření přístupů do Stromovky z Bubenče a zadání bude tedy rozšířeno i o vhodné prvky cyklistické infrastruktury.
  3. Podněty k řešení ze strany členů komise
    – Ul. Evropská – úsek okolí zastávek Bořislavka, problémy s cyklistickými i pěšími trasami

    V. Filler (AutoMat) představil navržené možnosti úprav na základě provedené analýzy chování cyklistů a chodců v daném úseku.
    M. Sachl (MČ ODŽP) informoval o snaze MČ P6 vybudovat v tomto místě přechod pro chodce. Byla provedena studie proveditelnosti, ale tento návrh nebyl na MHMP schválen. Byla nadnesena otázka obnoveného jednání o tomto záměru v pozměněném řešení příčné vazby.
    O. M. Hrubeš (MČ P6) informoval o vedených jednáních s MHMP o cyklochodnících a cyklopřejezdech na všech světelných přechodech na Evropské ul.
    Na základě předložených návrhů na sjednocení cyklostezky v úseku Bořislavka se komise shodla na nutnosti zpracovat projekt sjednocení cyklostezek na Evropské jako jeden celek, nikoliv řešit jednotlivé úseky.
    V. Filler(AutoMat) proto připraví náhled na aktuální stav cyklostezek v Evropské ulici od Vítězného náměstí po ulici Drnovskou a toto bude projednáno na dalším jednání komise.
    – Ulice Československé armády, nebezpečné přechody
    Na základě podnětů od občanů byly už v minulosti zpracovány bezpečnostní návrhy, které byly podány k řešení na MHMP.
    – Bubenečské přechody
    Na základě podnětů od občanů byly už v minulosti zpracovány návrhy na přechody pro chodce, které byly podány k řešení na MHMP
    – Nikoly Tesly
    Místa pro přecházení budou chráněna flexisloupky v rámci ZPS.
    – Umístění radarů na MČ Praha 6
    Na základě množících se podnětů od občanů na zvýšení bezpečnosti silničního provozu žádala MČ Praha 6 na MHMP o umístění radarů pro měření úsekové rychlosti ve svém správním obvodu. Odpověď byla zamítavá s odůvodněním nedostatečné administrativní kapacity.
    – Dílčí nedostatky u TT Dědina
    Komise řešila stav dokončovacích prací na Dědině, především v úseku křižovatky Divoká
    Šárka, konec ulice Dědinská,… Hodnocení stavu bude řešeno až po ukončení všech
    stavebních prací spojených s výstavbou TT Dědina
  4. Různé
    – M. Sachl (MČ ODŽP), informoval o navýšení rozpočtu HMP na projekty BESIP
    – V. Filler (AutoMat), informoval o záměru MHMP přečíslovat cyklostezky v hl. m. Praze.
    – Z. Kovanda (MP), poděkoval za instalaci zahrazovacích žulových kostek na chodnících v ul. Československé armády.
    – O. M. Hrubeš (MČ P6), poděkoval za dodané podněty na další místa, kde by bylo vhodné umístit zahrazovací sloupky. Na základě těchto podnětů od komise, občanů a ODŽP zpracuje předseda komise J. Prouza podobnou mapu, jako je mapa s cykloparkovacími místy a bude sloužit jako podklad pro následné projednání tohoto tématu.

Předseda komise poděkoval přítomným členům za účast a jednání ukončil.