Na boj proti nelegálnímu parkování na chodníku dá letos radnice 400 tisíc korun

Nedovolené parkování na chodníku je jedním z největších nešvarů, který dnes a denně řeší řada občanů městské části Praha 6. Radnice se proto rozhodla pro razantní postup a vyčlenila v rozpočtu necelého půl milionu, aby zamezila parkování na chodníku tam, kde to není povoleno.

Nedávno byly v ulici Československé armády v Bubenči umístěny žulové kostky tak, aby znemožnily nelegální parkování vozidel na chodníku. Je to jedno z řešení, v němž chce radnice pokračovat. V tomto případě byly zvoleny žulové kvádry, ale počítá se také s umísťováním pevných kovových sloupků, které parkování na chodníku zamezí.

Žulové kostky v ulici Čs. armády zabraňující parkování na chodníku. Foto: Ondřej Matěj Hrubeš

Automobily parkující na chodníku překážejí nejen chodcům, ale také ničí povrch samotného chodníku, který není na tuto nosnost projektován.

„Chodec je na prvním místě. Proto v průběhu letošního roku budeme postupně instalovat další zahrazovací sloupky a prosíme také občany, aby nám nahlásili místa, kde jsou dlouhodobě s nelegálním parkováním na chodnících problémy,“ říká radní pro dopravu městské části Praha 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS). Podněty mohou občané zasílat přímo na jeho e-mail: ohrubes@praha6.cz.

Sloupky nebo jiné pevné překážky jsou již nyní umístěny například na vnějším okruhu Vítězného náměstí, v ulici Svatovítská, Ve Struhách, Wolkerova či Papírenská. V budoucnu budou další zábrany umísťovány dle konkrétních podmínek a podnětů veřejnosti, zkušeností odboru dopravy a životního prostředí či městské policie.

TZ Praha 6