Na šestku se vrací historický autobus

Každý víkend se nyní můžete svézt jedním ze šestice historických autobusů, městem budou jezdit pod označením K, neboť svou trasou částečně kopírují linku první pražské trolejbusové linky K, které předcházela autobusová linka K.

Historické autobusy budou vyjíždět ze střešovického depa Muzea dopravního podniku a jejich trasa je zvolena tak, aby se křížila také s historickými tramvajemi – přestoupit na historické tramvaje 41 a 42 půjde hned na třech místech, potkávat se budou na Pohořelci, Dlabačově a logicky u vozovny Střešovice. Historická linka K bude vyjíždět ve čtyřicetiminutových intervalech o víkendech a státních svátcích, o letních prázdninách i ve středu. Začínat bude v obratišti Stadion Strahov, dále jede přes zastávky Koleje Strahov – Malovanka – Park Maxe van der Stoela – Vozovna Střešovice – Prašný most – Vítězné náměstí – Lotyšská – Na Santince – Dukla,
Juliska – U Matěje – Špitálka – Dyrinka – Hanspaulka – Sušická – Na Pískách – Starodejvická –Pod Vyhlídkou – Macharovo náměstí – Vozovna Střešovice a vrací se opět přes Park Maxe van der Stoela – Pohořelec – Malovanka a Koleje Strahov zpět na konečnou. Doba jízdy je 32 minut.
Dopravní podnik bude na linku vypravovat zatím šestici autobusů ze začátku tohoto století, dvě dvanáctimetrové Karosy B951 z let 2003 a 2004, dvě kloubové Karosy B961 z roku 2003, Irisbus Citybus 12M z roku 2004 a Irisbus Citelis 12M z roku 2006. Časem je doplní i dva starší kousky z 80. a 90. let minulého století a při speciálních událostech vyjedou také muzejní autobusy. Ty budou moci brzy vidět i návštěvníci Muzea dopravního podniku, protože se pro ně ve střešovickém areálu začíná stavět nová hala.

„Zavedení historické autobusové linky potěšilo nejen mě, ale řady autobusových nadšenců. Chtěl bych poděkovat dopravnímu podniku za rozvoj historických linek 23, 41, 42 a nově K a uchovávání historie městské dopravy. Navíc linka propojuje architekturou vyhledávané oblasti Ořechovka a Baba,“ říká radní pro dopravu Ondřej Matěj Hrubeš (ODS).

Dospělí zaplatí za jednorázovou jízdu historickou autobusovou linkou K 100 korun, děti od 4 do 15 let, studenti do 26 let, cestující s průkazem ZTP a senioři od 65 let pak zlevněné jednorázové
jízdné 60 korun. V nabídce je i kombinovaná celodenní jízdenka na 14 hodin od označení, s níž mohou cestující přestupovat z historických autobusů na historické tramvaje po celý den.
Dospělá přijde na 300 korun, zlevněná na 200 korun, děti do tří let mají přepravu zdarma.

Publikováno v novinách Šestka 5/2023