Letiště Praha podporuje zdravější stravu šestkových dětí

Díky grantovému programu Dobré sousedství se mohou šestkové děti stravovat pestře a zdravě. Letiště Praha v rámci tohoto programu přispělo městské části částkou 400 tisíc korun. Ty budou využity na zajištění pestřejšího spotřebního koše pro školní stravování v roce 2024.

Program zdravého stravování aneb „Šestkové děti vědí, co jedí“, byl zahájen již v roce 2021 a postupně se do něj v uplynulých letech zapojovalo stále více škol a školek. Jde především o spolupráci s nutričním terapeutem, který poskytuje školám cenné rady v oblasti vyvážené stravy a surovin. Získané finanční prostředky budou využity do konce května letošního roku.

Projekt se zaměřuje se zejména na suroviny. Ačkoli spotřební koš poměrně přísně určuje, kolik, čeho mají na jídelníček zařadit, tak podle něj lze dětem nabízet jak pestrou a zdravou stravu, tak průmyslově zpracované polotovary plné cukru a soli, a spotřební koš bude bohužel plněn v obou případech stejně. Využívání čerstvých surovin je při vaření pro dětské strávníky zásadní. Jedině tak je možné docílit nutriční i sytící hodnoty pokrmu současně.

„Oblast stravování dětí ve školách a školkách je pro nás velmi důležitá. Důkazem je nejen tradiční soutěž Zlatá vařečka, v níž se snažíme oceňovat práci kuchařek v našich školních jídelnách. Z této soutěže také vzešla iniciativa v podobě jednoho dne, kdy ve školní jídelně ZŠ Marjánka vařil a vydával obědy finalista soutěže MasterChef Česko Lubina. Díky daru, který jsme získali od Letiště Praha, budeme mít možnost zajistit našim dětem pestřejší a zdravější suroviny na školní obědy,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.

„Letiště Praha zatěžuje Prahu 6 především silnou pozemní dopravu. Oceňuji jejich přístup, kdy nejen Prahu 6, ale i další obce v okolí letiště finančně podporují – u nás se to týká především školství. Z letiště by si mohl vzít příklad třeba Středočeský kraj a okolní obce, které nefungují na bázi 15 minutových měst a jsou závislé na dojíždění do metropole za vzděláváním, kulturou a zaměstnáním,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu městské části Praha 6.

S využitím TZ Praha 6