Snažíme se zajistit, aby kola na Praze 6 byla dostupná pro všechny obyvatele, říká radní pro dopravu

Radní Prahy 6, Ondřej Matěj Hrubeš, se snaží zajistit, aby společnosti, které nabízejí kola v ulicích, zřídily více stanovišť v oblastech Petřin, Břevnova, Střešovic a Liboce.

Sdílená kola se stala oblíbenou alternativou k tradičním dopravním prostředkům. Na Praze 6 tuto službu provozují dvě společnosti, a to Nexbike a Rekola. Obě firmy mají dostatek stanovišť v oblasti Dejvic a Bubenče, ale méně už pro obyvatele dalších částí Prahy 6.

Rekola – mapa
Nexbike- mapa

Z map můžeme vidět, že v oblasti Petřin, Břevnova, Střešovic a Liboce jsou k dispozici pouze občasné stanoviště u metra, což není pro mnoho lidí příliš praktické, pokud chtějí použít kolo jako dopravní prostředek pro poslední kilometr cesty domů. Z tohoto důvodu se radní pro dopravu Prahy 6, Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), snaží zajistit, aby společnosti, které nabízejí sdílená kola, zřídily více stanovišť právě v těchto oblastech.

 „Jsem rád, že půjčování kol se stalo součástí pražské MHD. Když ale vidím statistickou mapu Ropidu za rok 2022 je zřejmé, že v Praze 6 fungují firmy typu Rekola a Nexbike pouze v Bubenči a části Dejvic. Protože jsou firmy dotovány v systému PID nelíbí se mi, že sdílená kola nemohou plně využívat i obyvatelé Petřin, Dědiny, Břevnova, či Střešovic. Proto budu v nejbližších týdnech jednat se zástupci těchto firem, aby zřídili stanoviště i v dalších částech Prahy 6,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš.